Dolmabahçe Sarayı : Biletler, Turlar ve Tarihçe

0
138

Boğaz’ın güney kıyısında Beşiktaş semtinde yer alan görkemli Dolmabahçe Sarayı, Türkiye’nin en büyük saraylarından biridir.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde Osmanlı padişahlarının ikametgahı olarak hizmet vermiştir ve şu anda İstanbul’un en gözde cazibe merkezlerinden biridir. Aşırı ihtişamı ve lüksüyle ünlü saray ziyareti, Osmanlı hanedanının imparatorluk görkemini yeniden canlandırıyor.

Tarih ve giriş, biletler ve saatler dahil olmak üzere ziyaretinizden önce bilmeniz gereken her şeyi bu kılavuzda okuyun.

Orada neler yapabileceğinizle başlayalım!

Dolmabahçe Sarayı’nda yapılacak şeyler

19. yüzyılın ortalarında inşa edilen görkemli Dolmabahçe Sarayı, sadece son altı Osmanlı padişahının idari merkezi değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhurbaşkanlığı ikametgahıydı.

Tarihi boyunca birçok önemli şahsiyete ev sahipliği yapan Dolmabahçe Sarayı, artık bir müze ve İstanbul’un en çok ziyaret edilen yerlerinden biri. Yüzlerce odada sunulan 50.000’den fazla obje, Osmanlı döneminin ihtişamını yansıtıyor.

Dolmabahçe Sarayı işlevsel olarak üç bölüme ayrılmıştır:

  • Bir zamanlar devlet işlerinin yürütüldüğü Selamlık bölümü
  • Padişah ve ailesinin eski özel alanı olan ve ek bir giriş bileti için de ziyaret edilebilecek olan Harem ;
  • Padişahın önemli devlet törenleri için ayrılmış olan Tören Salonu Selamlık bölümünde yer almaktadır.

Ziyaretinizde kaçırmamanız gereken önemli noktaları aşağıya bakın:

1. Mimarlık

Gösterişli sarayın eşsiz mimarisi büyük ilgi görüyor. Osmanlı padişahlarının oturduğu Orta Çağ’dan kalma Topkapı Sarayı’nın yerini alan Dolmabahçe Sarayı 45.000 metrekarelik bir alanı kaplar ve 46 salon, 285 oda, 6 hamam ve 68 tuvaletten oluşur. Aynı zamanda iki müze, Dolmabahçe Camii ve bir saat kulesi içerir. 

Avrupalı eğitim görmüş ünlü Osmanlı-Ermeni mimar Garabet Balyan tarafından inşa edilen 600 metre uzunluğundaki yapı, geleneksel Osmanlı mimarisiyle harmanlanan barok, rokoko ve neoklasik esintiler içeren eklektik tasarımıyla dikkat çekiyor.

2. Selamlık Bölümü

Resmi Selamlık bölümünün cömertçe dekore edilmiş oda ve koridorlarında dolaşırken, ağırlıklı olarak batı üslubuna dayalı dekora dikkat edin.

Avrupa antik çağının büyük koleksiyonuna, lüks mobilyalara, güzel tablolara ve el yapımı ipek halılara hayran kalın. Sarayın her köşesinde cam ve kristal süslemelermermer merdivenler ve altın varaklar hayranlıkla izlenebilir.

İlk olarak Dolmabahçe Sarayı’nın ana giriş salonu olan Medhal Salonu’na giriyorsunuz . Hereke Halısı ve Sultan Abdülmecid’in kraliyet tuğrası görülmeye değerdir. Sırada değerli porselen vazolar, değerli tablolar ve Fransız tarzı mobilyalarla süslenmiş Katip Salonu var.

Selamlık’ın en görkemli odalarından biri de devlet törenleri, balolar ve kutlamalar için kullanılan Tören Salonu’dur (Muayede Salonu) . Burada sarayın en gösterişli parçalarından biri olan ünlü 4,5 tonluk kristal avizeyi , dünyanın en büyük avizesini görebilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer oda ise Elçiler Salonu olarak da bilinen Süfera Salonu’dur. Büyükelçilerin ağırlandığı ve ağırlandığı bu ihtişamlı oda, Dolmabahçe Sarayı’nın en önemli protokol odalarından biridir.

3. Harem Bölümü

Sadece Topkapı Sarayı’nın haremi değil, Dolmabahçe Sarayı’nda da bir harem var. Harem, padişahların ve kraliyet ailesinin özel yerleşim yeri olduğundan, Selanik bölümü tarafından izole edilmiştir. Harem’in dar güney kanadında yer alan ayrı bir girişi vardır. Dolmabahçe Sarayı’nın bu bölümünü ziyaret etmek isteyen ziyaretçilerin özel bir bilete ihtiyacı vardır.

Harem’in içinde, sizi Osmanlı zamanlarına götüren kraliyet ailesinin dairelerini ziyaret edebilirsiniz. İşte padişahın annesinin odaları, cariyeler, eşler ve padişahın gözdeleri .

Harem, özellikle Türk halkı için sarayın en önemli odalarından birine de ev sahipliği yapmaktadır. Son günlerini eski Harem’de bir yatak odasında geçiren ve 10.11.1938’de vefat eden Atatürk’ün Odası’nı burada bulabilirsiniz. Saraydaki tüm saatlerin onun vefat ettiği saat olan 09:05’e kurulduğuna dikkat edin.

4. Saray Bahçeleri

Pitoresk Saray Bahçeleri, herhangi bir ziyaretçinin mutlaka görmesi gereken yerlerdir. Dört bölüme ayrılmıştır: Selamlık Bahçesi (Hasbahçe), Taç BahçesiKuş Bahçesi ( Kuşluk ) ve Harem Bahçesi.

Dolmabahçe Bahçeleri, doğal güzellikleri ve dinginliği ile gerçek bir başyapıttır. Enfes mermer havuzlar, güzel heykeller ve geometrik çit oluşumları boyunca yürüyün ve Avrupa bahçe tasarımının etkisine hayran kalın.

Manolya, sedir ve çam ağaçlarından Asya ve Amerika’dan ender bitkilere uzanan bitki çeşitliliğini keşfedin. Hatta tavus kuşu, ördek ve daha birçok hayvanla karşılaşabilirsiniz. Bahçeler ayrıca birkaç seraya ve Saat Müzesi’nin yanı sıra Resim Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor.

Boğaz’daki güzel konumu ile ünlü boğazın eşsiz manzarasının da keyfini çıkarabilirsiniz.

5. Saat Müzesi

18. ve 19. yüzyıllardan kalma 71 Osmanlı, İngiliz ve Fransız saatinden oluşan etkileyici saat koleksiyonuna hayran kalın.

Daha önce depolarda tutulan koleksiyon, Saat Müzesi’nin açılışıyla gün yüzüne çıktı. Dolmabahçe Sarayı Harem Bahçesi’ndeki eski İçişleri Hazine Binası’nın yenilenmesinden bu yana ziyarete açık.

6. Ulusal Saraylar Resim Müzesi

Sanatseverler, Resim Müzesi’ni ziyaret etmelidir. Yedi yıllık restorasyon çalışmasından sonra müzeye dönüştürülen Veliahd Residence’ta yer almaktadır. Tabloların çoğu daha önce Sarayın Veliaht Prens Odasında saklanmıştı.

Resim Müzesi tematik bütünlük içerisinde 11 bölümden oluşmaktadır. Asil bir ortamla çevrili, 19. yüzyıl Türk ve uluslararası sanatçılarının 200’e yakın eserinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Not: Bu müzeye giriş, normal Dolmabahçe Sarayı Biletine dahil değildir.

7. Kapılar

Altın varak aplikler ve yazıtlarla süslü sarayın görkemli kapılarına mutlaka göz atın. Süslü kapılar, özellikle denize bakan kapılar, fotoğraf çekmek için popüler bir fon oluşturuyor.

Toplamda 10 tane kapı var ama en iyi ürün hazinesi Dolmabahçe Sarayı Girişindeki Hazine Caddesi’ne bakan Saltanat. Her ikisi de tuğra  (hükümdarın imzası) ve popüler fotoğraf motifleriyle süslenmiştir.

8. Dolmabahçe Saat Kulesi

meydanın, Dolmabahçe Sarayı’nın yanında bulunan saat kulesini Sarayı’nın yanında. 1895 yılında Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan saat, Türkiye’nin en ünlü saat kulelerinden biri olarak kabul edilir. Sadece zaman değil, aynı zamanda hava durumunda da gösterir. Saat kulesi artık popüler bir fotoğraf noktası.

Dolmabahçe Sarayı’na Giriş, Biletler ve Turlar

Giriş: Dolmabahçe Sarayı Pazartesi hariç her gün 09:00 – 18:00 saatleri arasında açıktır. Oteldeki bilet gişeleri saat 17:00’de kapanmaktadır. Her bölüme günde yalnızca sınırlı sayıda kişinin girmesine izin verildiğini lütfen unutmayın.

Biletler: Biletler tesisteki bilet gişesinden temin edilebilir. Aşağıdaki biletler mevcuttur: Resmi Dolmabahçe Sarayı Bölümü (Selamlık): Dolmabahçe Sarayı’nın normal bilet fiyatı 120 TL’dir. Harem Bileti: Harem bölümüne giriş için özel bir bilete ihtiyacınız var. Giriş ücreti 90 TL’dir. Dolmabahçe Sarayı + Harem Bileti: Resmi bölüme ve Harem’e girişli bu kombine bilet 150 TL’dir. Dolmabahçe Sarayı + Harem + Milli Saraylar Tablolar Müzesi Bileti: Bu kombine bilet ile üç bölüm giriş ücreti 200 TL’dir. 

Dolmabahçe Sarayı Hakkında Tarihsel Gerçekler ve Bilgiler

Aslen Dolmabahçe bir koydu. Liman, Osmanlı donanmalarına demir atmış ama aynı zamanda törenler için de kullanılmış. 17. yüzyılda yazlık konutları ve birkaç küçük pavyonu olan bir kraliyet bahçesi burada inşa edildi. Padişah I. Ahmet için bir yazlık sığınak oluşturmak amacıyla, Dolmabahçe’nin yerini doldurmak için komşu tepenin toprağı kullanıldı. “Dolu bahçe” anlamına gelen “Dolmabahçe” adının kökeni budur.

18. yüzyılda Avrupa ile temasın yoğunlaşmasından sonra, kültürel standartlar oradan kabul edildi. Bu nedenle, Sultan’ın ana ikametgahı, tıpkı bir Avrupa hükümdarının sarayı gibi çağdaş tarzda ve lüks olmalıdır. Bu nedenle Sultan I. Abdülmecit, Topkapı Sarayı’nın yerine yeni, lüks bir sarayın inşasını emretti. 35 ton altına denk gelen beş milyon Osmanlı altın lirasına mal olan inşaat 1843’te başladı ve 1856’da tamamlandı. Osmanlı Devleti’nin idaresi ve ordusu daha sonra binlerce insanla birlikte “Yeni Şehir”e taşındı, ancak devlet görevlileri Topkapı Sarayı’ndaki “Eski Şehir”de ikamet etmeye devam etti.

Dolmabahçe Sarayı altı padişaha ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünden ve 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından sonra, saray, yönetim yeni başkent Ankara’ya ve daha sonra ikametgahına taşınana kadar Atatürk tarafından hükümet merkezi olarak kullanıldı. Atatürk’ün ölümünden sonra Dolmabahçe Sarayı restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Ancak, hala devlet ziyaretleri gibi resmi işlevler için kullanılmaktadır.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here